Gå videre til innhold
262 millioner kroner til gode formål i 2014

Pressemelding -

262 millioner kroner til gode formål i 2014

Sparebankstiftelsen DNB har lagt frem sitt årsregnskap for 2014. Stiftelsen bidro i fjor med 262 millioner kroner til allmennyttige formål, en økning på 89 millioner kroner fra året før.

197 millioner kroner ble gitt som gaver til ulike prosjekter og 65 millioner ble investert til allmennyttige formål, i hovedsak billedkunst til norske kunstmuseer og strykeinstrumenter som lånes ut til norske musikere.

- Stiftelsen har de siste årene hatt gode økonomiske resultater og får også høyere utbytte på aksjene i DNB. Dette gjør at vi kan øke bidragene til gode formål betydelig i 2015 og fremover, sier administrerende direktør André Støylen.

Bidrag til lokale og nasjonale prosjekter

Stiftelsen gir gaver til lokale og nasjonale prosjekter, i all hovedsak basert på søknader. I 2014 mottok stiftelsen nærmere 3.100 søknader, og tildelte 173 millioner kroner til 557 ulike prosjekter. I tillegg ble det gitt 23,4 millioner kroner i tilskudd for å skape økt aktivitet knyttet til formålsinvesteringer eller gaver som er gitt.

Stiftelsen støtter lokale prosjekter på Østlandet og nasjonale tiltak i hele Norge, innenfor følgende fire formål:

  • Kunst og kultur
  • Kulturminner og historie
  • Friluftsliv og naturkunnskap
  • Nærmiljø, idrett og lek

- Stiftelsen viderefører sparebanktradisjonen, med støtte både til store nasjonale løft og til de mange hundre små prosjektene i nærmiljøet. Målet er å bidra til et samfunn med aktive og ansvarsbevisste mennesker, sier André Støylen.

Kulturhus, kunst og strykeinstrumenter

Utover gavetildelingene bidrar Sparebankstiftelsen DNB til allmennyttige formål på flere andre områder.

Et av de store prosjektene fremover er utviklingen av «Sentralen». Et gammelt bankbygg på 12.000 kvadratmeter i Øvre Slottsgate 3 skal omgjøres til en møteplass for kulturprodusenter og samfunnsinnovatører – med arbeidsplasser, scener, produksjonslokaler og rom for formidling av forskjellige kunstneriske uttrykk. Frem til ferdigstilling på nyåret i 2016 forventes det at stiftelsen vil bruke 300 millioner kroner på ombyggingen.

Stiftelsen bidrar til å utfylle norske museers samlinger med både norsk og internasjonal kunst. Kunstverkene eies av stiftelsen, men lånes ut til norske museer på langsiktige avtaler. I 2014 kjøpte stiftelsen kunstverk for 27,5 millioner kroner, og disse ble deponert i Nasjonalmuseet, på Henie Onstad Kunstsenter og på Haugar Vestfold Kunstmuseum.

Gjennom datterselskapet Dextra Musica kjøper stiftelsen strykeinstrumenter som lånes ut til norske musikere. Ved utgangen av 2014 består samlingen av 64 instrumenter, hvorav 34 er gamle instrumenter av høy internasjonal klasse som er utlånt til fremtredende norske musikere. De øvrige er nyere instrumenter, som disponeres av Barratt Due Musikkinstitutt og Norges Musikkhøyskole for utlån til unge og talentfulle musikere.

Økonomisk resultat

Sparebankstiftelsen DNB fikk for 2014 et resultat på 556 millioner kroner, mot 1.675 millioner kroner i 2013. Hovedforklaringen på resultatet i 2013 var en kraftig verdistigning på DNB-aksjen. I 2014 økte verdien på DNB-aksjen med 2 prosent. Tillagt utbyttet for 2013 på kr 2,70 ble aksjonæravkastningen 4,5 prosent.

Stiftelsen eide ved utgangen av året 9,48 prosent av aksjene, eller 154,4 millioner aksjer, i DNB.

I 2014 mottok Sparebankstiftelsen DNB et samlet utbytte på 445 millioner kroner. Av dette var utbyttet fra DNB-aksjene på 434 millioner kroner.

- Det er først og fremst utbyttet som gir grunnlag for gavetildelinger fra stiftelsen. Som langsiktig eier påvirkes vi i mindre grad a endringer i aksjeverdien, sier Støylen.

Se vedlagt årsrapport for 2014.

Emner


Sparebankstiftelsen DNB er en uavhengig og ideell stiftelse som eier ca 9,5 % av DNB, og som bruker sitt overskudd til allmennyttige formål.

Stiftelsen skal videreføre sparebanktradisjonene gjennom støtte til tiltak til beste for det norske samfunnet. Sparebankstiftelsen DNB har sin opprinnelse i Sparebanken NOR. For å gjenspeile hvor kapitalen er bygget opp, prioriteres tiltak i fylkene Østfold, Akershus, Oslo, Oppland, Buskerud, Vestfold og Telemark.

«Vi utløser gode krefter» er stiftelsens visjon. Stiftelsen ønsker å bidra til et samfunn med flere aktive og ansvarsbevisste mennesker, og støtter særlig prosjekter som skaper engasjement, involverer frivillige og som gir et positivt bidrag til barn og unge.

Siden starten i 2002 har Sparebankstiftelsen DNB bidratt med om lag 2,5 milliarder kroner til allmennyttige formål.

sparebankstiftelsen.no

Kontakter

André Støylen

André Støylen

Administrerende direktør +47 950 69 536
Marit Fagnastøl

Marit Fagnastøl

Pressekontakt Kommunikasjonssjef +47 911 04 123