Gå videre til innhold

Pressemelding -

462 millioner kroner til gode formål i 2015

Sparebankstiftelsen DNB har lagt frem sitt årsregnskap for 2015. Stiftelsen bidro i fjor med 462 millioner kroner til allmennyttige formål, en økning på 201 millioner kroner fra året før.

- Stiftelsen har de siste årene fått høyere utbytte på aksjene i DNB. Derfor kunne vi bidra med et betydelig beløp til gode formål i 2015, sier administrerende direktør André Støylen.

I 2015 ble 339 millioner kroner gitt som gaver og aktivitetstilskudd til ulike prosjekter og 123 millioner kroner ble brukt til formålsinvesteringer, i hovedsak billedkunst til norske kunstmuseer og strykeinstrumenter som lånes ut til norske musikere.

Den største enkelttildelingen noen sinne ble også gitt i 2015. Fortidsminneforeningen fikk til sammen 41 millioner kroner over fem år til bevaring av gamle bygninger og kulturminner - som igjen skal brukes til formål som kommer barn og unge til gode. I tillegg skal prosjektet bidra til opplæring i tradisjonshåndverk.

Utbyttet fra DNB gir grunnlag for bidrag

Stiftelsen eide ved utgangen av året 9,37 prosent av aksjene, eller 152,6 millioner aksjer, i DNB. I 2015 mottok Sparebankstiftelsen DNB et samlet utbytte på 588 millioner kroner, hvorav utbyttet fra DNB var på 581 millioner kroner (3,80 kr per aksje).

- Utbyttet fra DNB gir grunnlag for våre allmennyttige bidrag. Stiftelsen har som mål å bidra med tilsvarende beløp som vi får utbetalt i utbytte. Starten på 2016 viser at vi har store ambisjoner fremover, sier Støylen.

2016 startet med tre store begivenheter for Sparebankstiftelsen DNB:

  • 22. februar ble det kjent at stiftelsen vil opprette en ny stiftelse som får et ansvarlig lån på 395 millioner kroner for å kjøpe aviskonsernet Amedia med 62 lokal- og regionaviser.
  • I begynnelsen av mars åpnet stiftelsen kultur- og innovasjonshuset Sentralen i Kvadraturen. Frem til ferdigstillelsen har stiftelsen brukt omlag 600 millioner kroner på kjøp og ombygging av det gamle bygget til Christiania Sparebank.
  • I begynnelsen av februar åpnet en separatutstillingen av Nikolai Astrup i London, som den første utenfor Norden. Stiftelsen har de siste 10 årene jobbet for å gjøre Astrup kjent for et internasjonalt publikum.

Bidrag til lokale og nasjonale prosjekter

En stor del av Sparebankstiftelsen DNBs virksomhet er å gi bidrag til lokale og nasjonale prosjekter, i all hovedsak basert på søknader. I 2015 mottok stiftelsen nærmere 2.602 søknader, og tildelte i overkant av 307 millioner kroner til 734 ulike prosjekter. I tillegg ble det i 2015 gitt 32 millioner kroner i tilskudd for å skape økt aktivitet knyttet til formålsinvesteringer eller gaver som er gitt.

Stiftelsen støtter lokale prosjekter på Østlandet og nasjonale tiltak i hele Norge, innenfor følgende fire formål:

  • Kunst og kultur
  • Kulturminner og historie
  • Friluftsliv og naturkunnskap
  • Nærmiljø, idrett og lek

Kunst og strykeinstrumenter

Stiftelsen bidrar til å utfylle norske museers samlinger med både norsk og internasjonal kunst. Kunstverkene eies av stiftelsen, men lånes ut til norske museer på langsiktige avtaler. I 2015 kjøpte stiftelsen kunstverk for i underkant av 100 millioner kroner, som ble deponert på norske kunstmuseer – Nasjonalmuseet, Henie Onstad Kunstsenter, Blaafarveværket og KODE Bergen.

Gjennom datterselskapet Dextra Musica kjøper stiftelsen strykeinstrumenter som lånes ut til norske musikere. Ved utgangen av 2015 består samlingen av 67 instrumenter. 36 av disse er gamle instrumenter av meget høy internasjonal klasse som lånes ut til fremtredende norske musikere. Den moderne samlingen består av 31 instrumenter, og lånes ut til talentfulle unge musikere tilknyttet Barratt Due Musikkinstitutt og Norges Musikkhøyskole. I 2015 er det kjøpt to instrumenter fra 17- og 18-hundretallet.

Økonomisk resultat

Sparebankstiftelsen DNB fikk for 2015 et resultat på 428 millioner kroner, mot 556 millioner kroner i 2014.

Se årsrapport for 2015.

Emner


Sparebankstiftelsen DNB – en uavhengig stiftelse til samfunnets nytte

Sparebankstiftelsen DNB er en uavhengig og samfunnsnyttig stiftelse som eier 9,37 prosent av aksjene i DNB. Disse aksjene utgjør størstedelen av stiftelsens midler.

Sparebankstiftelsen DNB har to hovedformål: å være en langsiktig eier i DNB og å bruke overskuddet til allmennyttige formål. Stiftelsen skal videreføre sparebanktradisjonene gjennom støtte til tiltak til beste for det norske samfunnet.

Sparebankstiftelsen DNB ble opprettet av Gjensidige NOR Sparebank i 2002, og har siden starten tildelt nærmere 3 milliarder kroner til allmennyttige formål.

Sparebankstiftelsen DNB er den klart største av Norges 30 sparebankstiftelser, og har som sitt kjerneområde fylkene Østfold, Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold, Telemark og Oppland, samt kommunen Ringsaker i Hedmark.

sparebankstiftelsen.no

Kontakter

André Støylen

André Støylen

Administrerende direktør +47 950 69 536
Marit Fagnastøl

Marit Fagnastøl

Pressekontakt Kommunikasjonssjef +47 911 04 123