Gå videre til innhold
Besøk vikingtiden i Botanisk hage i Oslo

Nyhet -

Besøk vikingtiden i Botanisk hage i Oslo

Naturhistorisk museum har laget en Vikinghage i Botanisk hage. Utstillingen har form som et vikingskip, og her får du blant annet innblikk i nytteplanter, dyr og levesett i vikingtiden. Sparebankstiftelsen DNB har bidratt med midler til anlegget.

- I og med at Vikingene hele tiden var på reise og flyttet på seg, så laget vi hagen i en skipsform. Dette er blitt et skip som er lastet med forskjellige kasser – litt som et containerskip – dermed skal ingen være i tvil om at det ikke var slik en Vikinghage så ut. Ideen er at vi kan flytte på kassene, og når det kommer nye forskningsresultater er det mulig å bygge ut og om og gi ny informasjon i utstillingen. Dette er virkelig en stor sandkasse som vi kan leke oss i og det er begynnelsen på en masse fremtidige utstillinger, sier Axel Dalberg Poulsen, hagesjef ved Naturhistorisk museum.

Vikinghagen, som også skal brukes i undervisning for barn og unge, ble innviet 31. august 2014. Utstillingen er tverrfaglig, produsert i samarbeid med Kulturhistorisk museum. Sparebankstiftelsen DNB har bidratt med midler til anlegget, som er en av de store jubileumssatsingene i feiringen av at det i år er 200 år siden Botanisk hage ble opprettet.

- Mange syntes det var en ny og litt rar idé at vi skulle lage en Vikinghage. Men tanken er ikke ny. Flere har jobbet med denne tematikken, og en av disse var Jens Holmboe, professor i botanikk. Han arbeidet med rester av planter som man kunne finne i Osebergskipet, og allerede i 1920 skrev han en artikkel om mulig innhold i Oseberg-dronningens hage, sier Poulsen.

Han forteller at i januar var de ute i snøen med en sprayboks for å tegne inn hvordan skipsformen skulle bli. Siden ble båtformen bygget, blant annet ved hjelp av tømrer Geir Røvik, som også er daglig leder i Stiftelsen Nytt Osebergskip i Tønsberg.

Kulturell forankring

- Vi er opptatt av at barn og unge skal få en større forståelse for vår historie og vår kulturelle arv, for på den måten å bidra til solid kulturell forankring. Derfor er vi stolte av å bidra økonomisk til Vikinghagen. Gjennom god formidling håper vi at den vil skape interesse, engasjement og undring over fortiden vår. Jeg er også imponert over den entusiasmen og samarbeidsviljen jeg har opplevd blant de som har jobbet med å få på plass utstillingen, sier Sissel Karlsen, gavesjef i Sparebankstiftelsen DNB. 

Sparebankstiftelsen har også bidratt til nye spesialutformede benker i hagen i forbindelse med Botanisk hages 200-årsjubileum. En av disse, kalt Holmboes benk, ble innviet samtidig med innvielsen av Vikinghagen. Benken har fått navn etter Jens Holmboe, som i 1925 ble professor i botanikk ved Universitetet i Oslo og samtidig bestyrer for Botanisk hage og Botanisk museum på Tøyen, og som altså blant annet hadde vikingplanter som interessefelt. Flere av Jens Holmboes etterfølgere var møtt opp for å innvie benken.

Fakta

Vikingtiden var i tidsrommet ca. 800 til 1050 (tidlig middelalder). (Kilde: SNL).

(Foto: Sverre Chr. Jarild)

Emner

Regions

Kontakter