Gå videre til innhold
For å få kunnskap om, ta vare på og øke interessen for urterike enger, setter Høgskulen på Vestlandet med flere, i gang et tverrfaglig prosjekt, med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. (Foto: Leif Hauge)
For å få kunnskap om, ta vare på og øke interessen for urterike enger, setter Høgskulen på Vestlandet med flere, i gang et tverrfaglig prosjekt, med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. (Foto: Leif Hauge)

Nyhet -

​Fra matkunnskap til folkemusikk - 25 prosjekter tildeles støtte

24,5 millioner kroner gis i støtte fra Sparebankstiftelsen DNB, fordelt på 25 prosjekter i nasjonal søknadsordning.

Sparebankstiftelsen DNB prioriterer å bidra til meningsfylte aktiviteter for barn og unge, innenfor formålsområdene:

  • Kunst og kultur
  • Natur og friluftsliv
  • Nærmiljø og kulturarv
  • Idrett og lek

Følgende prosjekter får støtte:

NÆRMILJØ OG KULTURARV

Utstilling i Al-Noor moskéen: Al-Noor moskéen i Bærum ble utsatt for et terrorangrep 10. august i 2019. Moskéen vil tilgjengeliggjøre deler av lokalene for skoleklasser og andre besøkende som vil lære av hendelsen. Gjennom en utstilling skal de formidle det som skjedde, og sette det i en større sammenheng. Dessuten vil de vise hva en moské er, og skape en åpen dialog. Al-Noor Islamic Centre får 1,25 millioner kroner til utstillingen.

Bærekraftig matkunnskap: Medlemmene i Norges Bygdekvinnelag jobber blant annet med å fremme tradisjonell matkultur, og har tidligere fått støtte til å samle inn oppskrifter og gjøre dem tilgjengelige. Nå skal de i gang med et prosjekt for å øke barn og unges engasjement for lokal og bærekraftig mat, og bidra med kunnskap om norsk tradisjonsmat. Norges Bygdekvinnelag får 2,5 millioner kroner til prosjektet.

Støtter søstre: Organisasjonen Support not protect har som formål å drive med holdningsskapende arbeid blant gutter og unge menn med innvandrerbakgrunn. De vil få flere til å ta et tydelig standpunkt om at de vil støtte, ikke beskytte, søstrene sine. Support not protect får 750 000 kroner til kursing og opplæring slik at guttene kan fortelle sin historie via podkast, formidle dem via sosiale medier og bidra til den offentlige samtalen.

Møteplass for økt inkludering: Inkluderingsdagene er en månedlig møteplass og kunnskapsarena for alle som driver prosjekter og initiativer med mål om inkludering av både barn, ungdom, familier, minoriteter eller mennesker utenfor arbeidslivet. Her kan organisasjonene dele erfaringer, få kunnskap, og utforske nye samarbeid. Arrangør er SoCentral og Kybri. Til å videreutvikle inkluderingsdagene får de 456 200 kroner.

Overføring av tradisjonshåndverkskompetanse: Studenter fra Norges musikkhøgskole skal få innsikt i en sjelden fagkompetanse gjennom å følge en håndverker i arbeidet med å restaurere et historisk flygel i Baroniet Rosendal. Den Weis-Rosenkronske Stiftelse får 265 000 kroner til restaurering av flygelet og overføring av tradisjonshåndverkskompetanse.

NATUR OG FRILUFTSLIV

Økt kunnskap om bier og birøkt: Norges Birøkterlag er en organisasjon for alle som er interessert i bier og birøkt. For å sikre god kompetanse hos birøkterne skal de nå videreutvikle kurstilbudene og informasjonsmaterialet. Videre skal de sette ut bier og ha opplæring for barn og unge i skolehager i Viken og i nabolagshager på Grønland i Oslo.Til dette får Birøkterlaget 1,85 millioner kroner.

Ivaretakelse og formidling av urterik engmark: For å få kunnskap om, ta vare på og øke interessen for urterike enger, setter Høgskulen på Vestlandet med flere, i gang et tverrfaglig prosjekt. De skal blant annet etablere visningsområder hvor gartnere, studenter og skoleklasser kan lære. Prosjektet skal inspirere til økt interesse for natur og viltvoksende vegetasjon. Høgskulen på Vestlandet får 2,96 millioner kroner til lærings- og undervisningsmateriell, formidlingsaktiviteter og etablering av visningsområder.

Formidling på romsenteret på Andøya: Spaceship Aurora er et besøks- og læringssenter på romsenteret på Andøya. Her skal de etablere en ny utstilling og en utendørs planetsti for formidling til barn og unge. Narom får 1,2 millioner kroner til utstillingsprosjektet.

IDRETT OG LEK

Fotball for flere jenter i Oslo øst: I flere østlige bydeler i Oslo er jentenes deltagelse i idretten cirka en tredel av det den er i de øvrige bydelene. For at flere jenter skal drive med fotball setter Norges Fotballforbund i gang et treårig prosjekt som skal senke terskelen for å delta. Det inkluderer arrangementer i nærmiljøene, utvikling av kompetansen i de lokale klubbene, tilbud på jentenes premisser og samarbeid med bydelene og skolene. Norges Fotballforbund får 900 000 kroner til prosjektet over tre år.

ParaVeka 2020: ParaVeka arrangeres for første gang sommeren 2020. Idrettsutøvere fra hele landet og fra mange idrettsgrener skal samles på Notodden. Også publikum får mulighet til å teste et stort antall idrettsaktiviteter. Tiltaket, som bygger videre på den allerede etablerte TelemarksVeka, vil gjennomføres i samarbeid med idrettslagene Snøgg og Heddal. Arrangørene får 500 000 kroner til etablering og gjennomføring av ParaVeka 2020.

Konkurransekajakker til unge talenter: Norges Padleforbund jobber med å løfte flere unge talenter, blant annet gjennom prosjektet "Flere talenter mot toppen", som er støttet av Sparebankstiftelsen DNB. Nå får forbundet 300 000 kroner til konkurransekajakker til bruk på ungdomslandslagene, samt nye padleergometere.

KUNST OG KULTUR

Ungdomsensemble for Solistkoret: Det Norske Solistkor ønsker å etablere et ungdomsensemble etter modellen til Nasjonalballetten UNG. Ambisjonen er at dette vil gi et løft for hele kor-Norge og sikre viktig rekruttering. Det Norske Solistkor får 2,35 millioner kroner over tre år til etablering av ungdomsensemblet Solistkoret UNG.

Innovativ videreutvikling: Det Norske Kammerorkester har gjennom 30 år markert seg som et innovativt kammerorkester på høyt internasjonalt nivå. De ønsker å fortsette å utfordre publikum gjennom nye formidlingsgrep og konsertformater. Det Norske Kammerorkester får 1,5 millioner kroner over tre år til kunstnerisk utvikling.

Konsertserie i Aulaen: Aulaserien er en treårig konsertserie som skal bidra til å revitalisere Universitetets aula i Oslo som en viktig kunst- og musikkarena. Initiativet gjennomføres av Kulturinkubator i samarbeid med Universitetet i Oslo og Ramme gaard. Kulturinkubator får 600 000 kroner til Aulaserien i 2020 til 2022.

Assistentdirigentordning: Talent Norge skal, som en del av programmet Dirigentløftet, etablere en assistentdirigentordning for norske symfoniorkestre basert på de gode erfaringene Bergen Filharmoniske orkester har med en slik ordning. Talent Norge får 500.000 kroner til assistentdirigentordningen.

Løft for kordirigenter: Dirigentsatsingsprogrammet, Dirgentløftet, skal nå også satse på kordirigenter. Programmet inkluderer tilbud om helgesamlinger og anerkjente dirigentmentorer. Talent Norge får 400 000 kroner til etablering av dirigentforum for kor.

Folkemusikksatsing: Hardanger musikkfest ønsker å bidra til rekruttering av utøvere til folkemusikk, både under festivalen og via aktiviteter gjennom hele året for unge utøvere. Hardanger musikkfest får 200 000 kroner til folkemusikksatsingen.

Talentprogram: Nordland Musikkfestuke fyller 40 år i år. I den forbindelse planlegger de å etablere et talentprogram som en del av festivalen. De unge talentene skal holde konserter sammen med etablerte musikere under festivalen. Nordland Musikkfestuke får 400.000 kroner til talentprogrammet og publikumsutvikling.

Kunstnerisk utvikling og rekrutteringstiltak: Oslo Kammerakademi er en blåseoktett med kontrabass, med noen av Norges fremste blåsere. Ensemblet feirer ti-årsjubileum. De har store ambisjoner og er opptatt av å rekruttere flere til slike instrumenter. Oslo Kammerakademi får 600.000 til kunstnerisk utvikling og rekrutteringstiltak rettet mot unge blåsere.

Beethoven-jubileet på Midtåsen Kulturfestival: I år er det 250 år siden Ludwig van Beethoven ble født. Midtåsen Kulturfestival i Sandefjord skal ha et særlig fokus på Beethoven med hele 61 arrangementer i løpet av året. Foreningen Kulturelt Initiativ får 900.000 kroner til Beethoven-jubileet og publikumsutvikling.

Publikumsutvikling, Risør Kammermusikkfest: Risør Kammermusikkfest har befestet sin posisjon som en viktig kammermusikkfestival. I år er Tine Thing Helseth kunstnerisk leder, i tillegg skal Risør Strings, som består av noen av Norges fremste unge strykere, reetableres som festivalens kammerorkester. Risør Kammermusikkfest får 900.000 kroner over tre år til publikumsutvikling og reetablering av Risør Strings.

Publikumsutvikling, Oslo Kammermusikkfestival: Oslo Kammermusikkfestival ønsker å gå i gang med tre prosjekter for å nå et nytt publikum, og får 900.000 kroner over tre år til publikumsutvikling.

Publikumsutvikling, Operafest Røykenvik: Operafest Røykenvik har med stort lokalt engasjement skapt en møteplass for profesjonelle, unge talenter og amatører, med særlig fokus på sang. Nå får Operafest Røykenvik til sammen 900.000 kroner over tre år til publikumsutvikling.

Publikumsutvikling, Fjord Classics: Fjord Classics i Sandefjord har tre festivaler bak seg, og har som mål å bli en ledende musikkfestival. Nå får festivalen 600.000 kroner over tre år til publikumsutvikling.

Publikumsutvikling, Rosendal Kammermusikkfestival: Rosendal Kammermusikkfestival har på få år blitt en møteplass for unge talenter og etablerte musikere i toppsiktet, med Leif Ove Andsnes som kunstnerisk leder. Nå får festivalen 900.000 kroner over tre år til publikumsutvikling.

Emner

Kontakter

Marit Fagnastøl

Marit Fagnastøl

Pressekontakt Kommunikasjonssjef +47 911 04 123
Håvard Ruud

Håvard Ruud

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver Kommunikasjon 91811350