Gå videre til innhold
La Humla Suse får støtte til å ta med ta med barn og unge på meningsfulle og lærerike utendørsaktiviteter. (Foto: Sverre Chr. Jarild)
La Humla Suse får støtte til å ta med ta med barn og unge på meningsfulle og lærerike utendørsaktiviteter. (Foto: Sverre Chr. Jarild)

Nyhet -

Fra sosial spillkultur til demokratiopplæring - tolv prosjekter tildeles støtte

Til sammen 41,4 millioner kroner gis i støtte fra Sparebankstiftelsen DNB, fordelt på tolv ulike prosjekter.

Sparebankstiftelsen DNB prioriterer å bidra til meningsfylte aktiviteter for barn og unge, innenfor formålsområdene:

  • Kunst og kultur
  • Natur og friluftsliv
  • Nærmiljø og kulturarv
  • Idrett og lek

Følgende prosjekter får støtte:

KUNST OG KULTUR

Formidling av samisk kunst: Kunst fra Sápmi er en utstilling for samisk kunst og kulturhistorie som skal arrangeres i lokale kunstforeninger de neste to årene. Til et formidlingsopplegg knyttet til utstillingen får Norske kunstforeninger 1 million kroner.

Satsing på unge musiker-talenter: Festspillene i Bergen satser på unge talenter og på neste års arrangementet deltar de både i en konsertserie på komponisthjemmene og i åpningsseremonien. Sparebankstiftelsen DNB ønsker å støtte satsingen, og Festspillene 2020 får derfor 800 000 kroner i støtte til dette.

NÆRMILJØ OG KULTURARV

Nytt område for tradisjonshåndverk på Folkemuseet: Norsk Folkemuseum vil bygge opp et «håndverkstun» med verksteder for kurs og opplæring, hvor håndverkstradisjoner skal formidles til elever og andre besøkende. Museet får 20 millioner kroner til utvikling av håndverkstunet, inkludert istandsetting og tilrettelegging av bygninger hvor kompetanseoverføring av tradisjonshåndverk skal vektlegges.

Møteplasser og kompetanseøkning for minoritetskvinner: Norges Bygdekvinnelag har det siste året gjennomført inkluderingsprosjektet «KvinnerUT», med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. De har blant annet etablert møteplasser og kvinnenettverk som styrker minoritetskvinners kompetanse. Erfaringene hittil viser at lokallagene, i samarbeid med kommunen, ressurspersoner og andre organisasjoner, lykkes godt med å engasjere lokalmiljøene og at minoritetskvinners samfunnsdeltagelse øker. Til videreføring av prosjektet får Norges Bygdekvinnelag 3,45 millioner kroner.

Nettportal med oversikt over fritidstilbud for barn og unge: Frivillighet Norge har tidligere fått støtte til Frivillig.no, en nettportal med oversikt over hvordan man kan melde seg som frivillig i eget nærmiljø, som har bidratt til økt rekrutteringen av frivillige. Nettportalen skal nå videreutvikles slik at frivillig organisasjoner kan dele informasjon om hva som finnes av fritidstilbud for barn og unge lokalt over hele landet, og Frivillighet Norge får 1,5 millioner kroner til dette.

Opplæringsprogram i demokrati for ungdom: Med et nytt prosjekt vil Noregs Ungdomslag gi unge mennesker mer erfaring og kunnskap om blant annet organisasjonsarbeid, retorikk og politisk arbeid. Målet er å styrke dem med verktøy, nettverk og inspirasjon til å jobbe for det de brenner for i eget lokalmiljø. Noregs Ungdomslag får 1,3 millioner kroner til opplæringsprogrammet.

NATUR OG FRILUFTSLIV

Økt engasjementet mot marin forsøpling: Med mål om å øke oppmerksomheten om miljøproblematikk på en ny måte, reiser engasjerte frivillige «Håpets Katedral» - et 120 kvadratmeter stort byggverk av innsamlet plast fra havet. Det utvikles også pedagogisk materiell innen realfag i kombinasjon med kunst- og håndverksfag. Prosjektet har tidligere fått støtte fra Sparebankstiftelsen DNB, i tillegg til andre bidragsytere. Til videreføring av prosjektet, inkludert film- og fotodokumentasjon, får Håpets Katedral nå 1,5 millioner kroner.

Mer kunnskap om humler og artstap: La Humla Suse drives av mange humleentusiaster og jobber for å ta vare på humlene. Gjennom tiltak som «humlevandringer» og prosjekt «unge forskere» vil de ta med barn og unge på meningsfulle og lærerike utendørsaktiviteter, hvor de får kunnskap om artstap og humler. La Humla Suse får 1,2 millioner kroner til prosjektene.

IDRETT OG LEK

Friluftsundervisning og kartforståelse: Inspirert av prosjektet «Finn fram i Østfold» - der orienteringsklubber, orienteringskrets og skoler samarbeidet om å øke barn og ungdommers kartforståelse og flere tiltak for friluftsundervisning, får orienteringsforbundet nå støtte til å gjennomføre et nasjonalt prosjekt over tre år. I forbindelse med prosjektet skal det også utvikles skolegårdskart og nærmiljøkart som blir tilgjengelige digitalt. Norges Orienteringsforbund får 5 millioner kroner til prosjektet.

Styrke sosial spillkultur: Hyperion er paraplyorganisasjonen for foreninger som driver med spillkultur, både digitalt og analogt. Rundt 75 % av medlemmene er under 26 år. Organisasjonen ønsker å bidra til gode sosial møteplasser for barn og unge med interesse for spill og alternativ ungdomskultur. Nå får de 2 millioner kroner til å støtte lokalforeninger som vil videreutvikle ikke-kommersielle tiltak, som f.eks. datatreff, spillfestivaler og andre arrangementer. 

Treningsfellesskap for inkludering: Norges Bryteforbund vil, i samarbeid med Inklu og utvalgte ungdomsskoler i Oslo, tilby treningsfellesskap etter skoletid. Målsetningen er at elever som står i fare for å havne i utenforskap, skal møte en inkluderende og utfordrende fritidsaktivitet og gode mentorer. Bryteforbundet får 1,85 millioner kroner til inkluderingsprosjektet.

Bolting av klatrefelt: Norges Boltefond har gjennomført et pilotprosjekt som har gitt kompetanse om rebolting av klatrefelt med nye og mer varige titanbolter. Boltene forventes å ha en levetid på minst 100 år, en kraftig oppgradering fra boltene som brukes i dag. Boltefondet har nå kartlagt anleggene i Østlands-området med størst behov for rehabilitering, og får 1,8 millioner kroner i støtte til å kurse lokale klatreklubber og gjennomføre rebolting.

Emner

Kontakter

Marit Fagnastøl

Marit Fagnastøl

Pressekontakt Kommunikasjonssjef +47 911 04 123
Håvard Ruud

Håvard Ruud

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver Kommunikasjon +47 91811350