Nyhet -
Inspirerer elever til å forske
Elever på Kolbotn skole har funnet svar på ting de lurer på, og i helgen hadde de forskerutstilling. Nå har initiativtakerne fått midler av Sparebankstiftelsen DNB til å spre konseptet til flere.
"Hvorfor det?" er navnet på forskerutstillingen som i helgen ble
arrangert for andre gang for elever fra Kolbotn skole. Ved bruk av
Nysgjerrigper-metoden til Norges forskningsråd, har barna valgt
prosjekter som de ville utforske, og presenterte resultatet på
utstillingen.
Prosjektet er initiert av en foreldregruppe på skolen, og barna har jobbet med forskerprosjektene på fritiden, blant annet gjennom aktiv bruk av biblioteket. Elever fra andre til syvende trinn var med.
Prosjektet stimulerer barna til å stille spørsmål, og gir dem en metode for hvordan de kan finne svar på det de lurer på, i følge initiativtager Ruth Aga.
- Det er morsommere å jobbe med egne spørsmål. Da har ungene en helt annen motor til å finne ut mer. Vi vil stimulere til utforskertrang og læringslyst. Prosjektet gjør at ungene får et aktivt forhold til kunnskap. At de spør og er kritiske, og selv finner veien for å få svar.
Aga forteller at hun fikk idéen da familien bodde et år i Boston i USA, der datteren hennes var med på en ”science fair” på skolen, som innebar at barna presenterte sine forskningsprosjekter på en utstilling.
- Jeg tenkte at det var et enkelt og bra konsept som vi kunne få til i Norge også, sier hun.
Vil spre konseptet
Prosjektgruppa ønsker å spre konseptet flere steder i Norge, og har fått støtte fra Sparebankstiftelsen DNB til å utarbeide materiell for motivere andre til å starte opp. De vil lage en nettside med en oppskrift på hvordan man kan gå frem og en videopresentasjon av prosjektet.
Noen av prosjektene som ble presentert:
Hvorfor gråter man når man blir lykkelig?
Er det forskjell på miljøengasjement fra by til land? Hvem som er mest miljøvennlige av folk på Svartskog eller Kolbotn.Søtt eller salt til lørdagskosen?
Påvirker farge smaksopplevelsen?
Kan barnehagebarn sitte med sitt favorittgodteri i 5 minutter i hånda uten å spise det?
Mer informasjon
Er du interessert i å sette i gang et tilsvarende opplegg i ditt nærmiljø?
Sjekk: Hvorfordet.org
På bildet: Sara, 9 år, (t.v.) og Sofia, 8 år, har forsket på egg. Nå venter de spent på kyllingene som skal komme når eggene klekkes.