Gå videre til innhold
Foto: Nikolaj Blegvad / Nasjonalbiblioteket
Foto: Nikolaj Blegvad / Nasjonalbiblioteket

Nyhet -

Nasjonal kulturskatt til Norge og Nasjonalbiblioteket

Verdens største private samling av kart over Norge og nordområdene er kjøpt av Sparebankstiftelsen DNB og overføres til Nasjonalbiblioteket.

– Det er en nasjonal kulturskatt som nå kommer hjem til Norge, sier direktør for Nasjonalbiblioteket Aslak Sira Myhre.

William Ginsbergs kartsamling er den mest verdifulle gaven biblioteket noensinne har mottatt.

– Når denne fantastiske gaven slås sammen med vår eksisterende kartsamling, vil Nasjonalbiblioteket ha den største og mest systematisk oppbygde samlingen av kart over Norge og nordområdene i verden og dermed bli en av de viktigste kartsamlingene for forskning i Europa, sier Myhre.

Samtidig bevilger Regjeringen midler til et nytt kartsenter i Nasjonalbiblioteket. For at kartsamlingen skal være tilgjengelig for hele folket, bidrar Regjeringen med et årlig driftstilskudd på tre millioner kroner til et formidlings- og forskningssenter for kart i Nasjonalbiblioteket.

Aslak Sira Myhre tok initiativet til å få Ginsberg-samlingen til Norge tidlig i 2016. Siden har han vært i jevnlig dialog med William Ginsberg, Sparebankstiftelsen DNB og Kulturdepartementet for å få til en avtale.

Forteller en viktig historie

– Sparebankstiftelsen DNB er stolt over å bidra til at Ginsbergs unike kartsamling nå blir offentlig tilgjengelig i Norge. Kartene forteller en viktig historie, og mange av dem er også kunstverk i seg selv. Vi tror at det nye senteret ved Nasjonalbiblioteket vil øke interessen for kart og historie, ikke minst blant barn og unge, sier direktør for Sparebankstiftelsen DNB André Støylen.

– Dette er et av de største offentlig–private samarbeid i Norge noen sinne, og det første for et bibliotek av denne størrelsesorden. Vi er svært glade og takknemlige overfor Sparebankstiftelsen, Regjeringen og William Ginsberg som sammen har sørget for at vi får til dette, sier Aslak Sira Myhre.

Om Ginsberg-samlingen

Den amerikanske samleren William B. Ginsberg har bygget opp sin samling med kart over Norge og nordområdene gjennom 30 år. Samlingen består av atlas og løse kartblad, til sammen flere tusen kart fordelt på rundt tusen enheter. Verdien er satt til rundt 60 millioner kroner.

Blant kartene i samlingen er det første trykte kartet over Norden fra 1482 og første trykte verdenskart hvor Norge er tegnet inn, fra samme år. Ginsberg har anskaffet kartene fra hele verden, og han har oppbevart samlingen primært i USA.

De første kartene er akkurat kommet til Nasjonalbiblioteket. Resten av samlingen vil hentes i USA i løpet av året.

Kontakter

Marit Fagnastøl

Marit Fagnastøl

Pressekontakt Kommunikasjonssjef +47 911 04 123
Håvard Ruud

Håvard Ruud

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver Kommunikasjon 91811350