Gå videre til innhold
Sju meter høy dukkehodeskulptur avduket i Torshovdalen i Oslo

Nyhet -

Sju meter høy dukkehodeskulptur avduket i Torshovdalen i Oslo

Hodet N.N. av Marianne Heske ble avduket av Oslos ordfører Fabian Stang i Torshovdalen torsdag 12. juni. Skulpturen er en gave til Oslo fra Sparebankstiftelsen DNB, og er en del av Skulpturstopp.

Hodet N.N. som nå skuer utover byen fra Torshovdalen er sju meter høyt, støpt i bronse og er en gigantisk forstørrelse av et klassisk, lite dukkehode. I 1971 fant Marianne Heske, på et loppemarked i Paris, en kasse med mange små dukkehoder, og siden da har dukkehodet gått igjen i hennes verk og utstillinger i forskjellige størrelser, antall og utforminger, fortalte André Støylen, administrerende direktør i Sparebansktiftelsen DNB, da han overrakte gaven til Oslo kommune. 

- Men aldri har hun laget et så stort hode som vi har foran oss her - sju meter høyt, sa Støylen. Han rettet en stor takk til Heske for hennes bidrag. – Vi vet at dette har vært en lang og krevende prosess, men vi er utrolig stolte og glade over resultatet. Vi håper Hodet vil være til inspirasjon og glede for Oslos innbyggere i generasjoner fremover.

Oslos ordfører Fabian stang foretok avdukingen av skulpturen. Også han håpet at folk ville la seg inspirere av kunstverket. - Jeg er veldig glad for at vi i denne byen klarer å legge vekt også på kunsten. Jeg håper at dette amfiet, og dette flotte området, blir en inspirasjon til å kjenne på kunstens verdi, men også stoppe opp litt i dette rare livet vårt, sa Stang.

Skulpturstopp

Skulpturen er en del av Skulpturstopp, Sparebankstiftelsen DNBs kunstprosjekt, med mål om å bidra til økt bevissthet og kunnskap om kunst. Prosjektet innebærer at kommuner på Østlandet inviteres til å få en skulptur av en internasjonalt anerkjent samtidskunstner. Kunstneren velger selv plassering av verket og utformer det tilpasset stedet. På den måten blir stedet en inkludert del av verket.

Marianne Heskes skulptur Hodet N.N. er nummer sju i rekken av Skulpturstopp. Hittil har Vågå, Sør-Fron, Lillehammer, Gjøvik, Østre Toten, Gran, og nå Oslo, fått skulpturer i gave. Se http://www.skulpturstopp.no

- La tankene strømme fritt

Heske har vært en pioner innen konseptkunst i Norge - kunst hvor ideen bak verket utgjør selve mediet og utformingen. Hun har gjort flere offentlige utsmykninger og er godt representert i museer og samlinger. Om verket i Torshovdalen, sier Heske at intensjon er at publikum skal få anledning til å bruke Hodet og la tankene strømme fritt.

- Et hult dukkehode – stort nok til å romme over 180 kubikkmeter luft som kan fylles av våre tanker, sa Kjetil Thorsen, daglig leder i arkitektfirmaet Snøhetta, som ga publikum innblikk i kunstverket og betydningen av dukkehoder i Heskes arbeider. - Et dukkehode er på ingen måte kunst, før det blir gjort til kunst av Marianne, sa Thorsen.

I tilknytning til skulpturen er det bygget et amfi hvor publikum kan sitte, se på kunstverket og utsikten over Oslofjorden, og gjøre seg opp sine egne tanker. Thorsen omtalte amfiet som et lite amfi inni det naturlige amfiet, som sammen med Hodet, utgjør et helhetlig verk.

- Hodet N.N. er på rett plass, har Marianne sagt, og det er det ingen tvil om, der det skuer ut over Oslo, sa Thorsen.

Før og etter talene og avdukingen fikk publikum oppleve akrobatikk av Circus Kathmandu og Kampen Janitsjar underholdt. I tillegg var det gratis pølser til alle fra Torshovs egen Strøm-Larsen.

Se også

http://marianneheske.no

http://skulpturstopp.no


Emner

Regions

Kontakter

Marit Fagnastøl

Marit Fagnastøl

Pressekontakt Kommunikasjonssjef +47 911 04 123
Håvard Ruud

Håvard Ruud

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver Kommunikasjon 91811350