Gå videre til innhold
Snøhetta-designet bigård åpnet med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB

Nyhet -

Snøhetta-designet bigård åpnet med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB

160.000 by-bier har fått sine egne Snøhetta-hjem på taket av Mathallen i Oslo. Med de spesialdesignede bikubene vil Vulkan bigård inspirere til mer kunnskap om bier og urban birøkting.

Til arbeidet med å få flere bier i Norge og øke interessen og kunnskapen om bier, har Norges Birøkterlag og Bybi fått tre millioner kroner av Sparebankstiftelsen DNB. Midlene går til bikuber, utstyr for birøkteraktivitet, informasjonsmateriell rettet mot barn og unge, opparbeidelse av informasjonsbigårder, læringsarenaer og "grønne tak".

Vulkan bigård er en av bidragsmottakerne, og skal sammen med flere bigårder være en informasjonsarena for viktigheten av bier og urban birøkting.

- Jeg hadde en klar visjon da jeg begynte med bier, og det var å drive med dem i et urbant miljø. Åpningen av Vulkan bigård er et av mine bidrag til en verdensomspennende dugnad for bier, sier birøkter Alexander Du Rietz, initiativtaker til Vulkan bigård.

Bienes redningsaksjon

De siste årene har antallet bier hatt stor nedgang. For å sikre nok honningbier i Norge i framtiden, slik at det blir tilstrekkelig pollinering av frukt, bær og planter, jobber Norges Birøkterlag og Bybi for å øke interessen og kunnskapen om bier.

- Uten bier blir det ingen jordbær, bringebær, epler, appelsiner, bananer, sjokolade, mandler, marsipan, kaffe, gulrøtter, løk, paprika, tomater og så videre. Listen er nærmest uendelig. For å sikre mat også i framtida, er det viktig at folk vet hvordan de kan bidra til et godt og bærekraftig miljø, sier Du Rietz.

De nye bikubene står slik at folk kan se dem – på taket mellom Mathallen og Dansens hus – og bidrar på denne måten til å skape blest om viktigheten av bier. Stedet er i tillegg ypperlig for bier, som kan finne pollen, nektar og vann ved Akerselva, Telthusbakken og i området rundt Gamle Aker Kirke.

- Vi holder tomlene opp for at værgudene er med oss så det blir mye honning. Og å ha Mathallen ved siden av er flott – snakk om kortreist honning, sier Du Rietz.

Snøhettas første bikuber

Arkitektkontoret Snøhetta er først og fremt kjent for å stå bak store, verdensberømte bygg som Operahuset i Oslo og biblioteket i Alexandria. Nå har de for første gang laget bikuber.

- Den naturlige geometrien til bikuben har vært vår inspirasjon, sier Snøhetta-arkitekt Peter Girgis.

Han håper bikubene kan bidra til å gjøre folk oppmerksomme på hvorfor biene er så viktige for oss mennesker. - Disse små insektene som jobber så stille og iherdig rundt oss, er en av grunnene til menneskenes utvikling på jorden, sier Girgis. Han takket for muligheten til å designe husrom for 160.000 innbyggere.

Om Norges Birøkterlag og Bybi

Norges Birøkterlag (NB) er en organisasjon som skal ivareta medlemmenes interesser innen birøkt og alle områder som kan ha betydning for denne. Bybi er et lokallag i Norges Birøkterlag. De rekrutterer birøktere, etablerer urbane bigårder som brukes som læringsarenaer og motiverer medlemmer til næringsutvikling og sosialt entreprenørskap. Organisasjonen, som drives av frivillige bientusiaster, utplasserer bikuber rundt omkring i parker og hager i Oslo, og sørger for at folk får informasjonen de trenger for å være birøktere.

Til arbeidet med å få flere bier i Norge og øke interessen og kunnskapen om bier, har Norges Birøkterlag og Bybi fått tre millioner kroner av Sparebankstiftelsen DNB. Bybi har tidligere fått 230.000 kroner til å etablere bigårder i Oslo og 30.000 kroner til å drive markedsføring og dokumentasjonsarbeid, som skal berede grunnen for flere bier.


Emner

Regions

Kontakter

Marcus Holven Christensen

Marcus Holven Christensen

Ansvarlig for Verdens Kuleste Dag +47 928 19 077