Gå videre til innhold
Sosial entreprenørbedrift fikk støtte til matbil

Nyhet -

Sosial entreprenørbedrift fikk støtte til matbil

Den sosiale entreprenørbedriften Kompass & Co utvider virksomheten. De har fått støtte av Sparebankstiftelsen DNB til en matbil som i tillegg til å dele ut overskuddsmat fra butikker skal bli et omreisende kjøkken drevet av ungdommer som trenger arbeidserfaring.

Kompass & Co er en samfunnsinnovatør som har som mål å skape mestringsarenaer for ungdom. Nylig ble de nominert til en av finalistene i Ferds kåring av «Årets sosiale entreprenør 2014».

I dag driver de:
En ski-café ved Wyllerløypa i Oslo.
I Mathallen har de lagd møbler basert på en ide om gjenbruk av materialer.
De utfører gartnertjenester blant annet på takhager i Oslo.
Og takket være en gave fra Sparebankstiftelsen DNB utvides tilbudet nå med et Streetfood-prosjekt.

Fra jord til bord

‒ Vårt ønske er å skape mestringsarenaer for ungdom fra jord til bord. Derfor er dyrking og matprosjekter sentralt i det vi driver med. Målet er å skape små bedrifter som kan gi ungdommene en arbeidsplass hvor de tjener sine egne penger. Dette er ungdom som kanskje ikke så lett kommer inn på det ordinære arbeidsmarkedet. Hos oss får de arbeidserfaring samtidig som de ser at det de gjør er til nytte for andre og noe som gir inntekt, sier Sherry Hakimnejad som er en av de fem gründerne bak Kompass & Co.

Hun forteller at målet er å være fleksible og tilpasse seg de behovene ungdommene trenger. Hvis det for eksempel er en som ikke fungerer så godt med å jobbe i et serviceyrke som en cafe, så kan kanskje gartnervirksomhet på en takhage være tingen.

‒ Noen trenger et tilbud flere dager i måneden, andre bare noen timer. Vi skaper nettverk hvor ungdommer kommer i kontakt med fagfolk. Samtidig gir vi dem god tid. Trenger de to til tre år for å få den nødvendige ballasten til å komme videre, så gir vi dem gjerne det. Nettopp derfor trenger vi samarbeid og støtte fra næringslivet. Vi driver vanlige bedrifter, og så jobber ungdommene her i tillegg. Det gir høyere kostnader, og det er her støtten fra næringslivet er viktig, sier hun.

Matbilen blir streetfood

‒ Vi har kjøpt bilen og konseptet matbilen Bærum fra Lis Weber og Torstein Eiker som har drevet denne som en del av Frivilligsentralen Bærum. Her har Lis og Torstein de fire siste årene hentet overskuddsmat fra butikker i Sandvika og delt ut til institusjoner. Potensialet til å hente mer mat er stort. Så langt har de hentet 700 kilo per dag to ganger i uken. Nå ønsket de to avløsing på prosjektet, og da vi fikk høre om dette så vi muligheten til å koble den eksisterende ordningen bilen er basert på, med vår ide om et streetfood-prosjekt, sier Hakimnejad.

Planen er å bygge bilen om til en reisende matmagi-opplevelse. Streetfood-bilen skal brukes på festivaler og byfester i Oslo og Akershus.

‒ Her ønsker vi å introdusere konseptet streetfood og sunn mat til folket med våre ungdommer. Drømmen er å få streetfood-konseptet til å bli drevet av ungdommene selv, og at dette kanskje kan inspirere dem til selv å bli gründere, sier Katerina Medbøe Eriksen som er en annen av gründerne.

Glade brukere

I slutten av januar overtok Kompass & Co bilen, og vi var med da de ankom Villa Walle i Bærum som er et aktivitetshus for mennesker som i hovedsak har psykiske helseplager.

Gleden var stor da de kunne få kasser med fersk fisk, frisk eplejuice, grønnsaker, frukt og kaker – alt sammen varer som er helt Ok, men som har en datostempling som gjør at butikken ikke lenger kan selge dem.

– Maten er som julekvelden for oss. Huset er drevet som en stiftelse, og selv om vi får kommunal støtte, så betyr dette at vi kan servere mat her som vi aldri ville hatt råd til å kjøpe inn selv. Dette gjør at vi kan drive cafeen her med overskudd, og det gir økt overskudd til andre aktiviteter, sier daglig leder Marianne Bruusgaard.


Emner

Regions

Kontakter

Marit Fagnastøl

Marit Fagnastøl

Pressekontakt Kommunikasjonssjef +47 911 04 123
Håvard Ruud

Håvard Ruud

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver Kommunikasjon 91811350