Gå videre til innhold
Stødig steintrapp gjør Gaustatoppen mer tilgjengelig

Nyhet -

Stødig steintrapp gjør Gaustatoppen mer tilgjengelig

Sherpaer fra Nepal har lagt en stødig steintrapp som gjør det lettere å komme opp den siste etappen til Gaustatoppen. Sparebankstiftelsen DNB har bidratt økonomisk til Gaustatrappa som ble offisielt åpnet lørdag 16. august.

I 1959 åpnet Forsvaret en tunnelbane opp til toppen av Gaustatoppen, og i 2010 ble denne tatt over av private og åpnet for allmennheten. Dermed ble Gaustatoppen også tilgjengelig for de som ikke var i form eller hadde helse til selv å bestige fjellet.

– Da banen kom ble likevel en del skuffet i og med at de siste 200 meterne fra heisen og opp til toppen og Turistforeningens hytte besto av en kronglete steinur som ikke alle vil være i stand til å forsere, sier daglig leder i Telemark Turistforening. Jon Atle Holmberg.

Dermed oppsto ideen om å lage en steintrapp de siste meterne, og med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB på til sammen 800.000 kroner ble prosjektet satt i gang. 

Sammen med organisasjonen Vidda Vinn og Gaustabanen, fikk Tinn og Rjukan Turlag leid inn fire sherpaer fra Nepal som er spesialister i å bygge trapper i høyfjellet. I løpet av to sommermåneder har de fire karene, hjulpet av helikopter som har tatt de tyngste løftene, lempet og stablet stein slik at trappa sto klar til åpningen på lørdag. Parallelt med dette har lokale krefter gjennomført en betydelig dugnadsjobb for å rydde og ordne opp på fjellplatået.

Åpnet på Gaustadagen

Lørdag ble Gaustatrappa offisielt åpnet med et sleggeslag av Telemarks fylkesordfører Terje Riis-Johansen. Åpningen falt sammen med Gaustadagen som i år ble arrangert for åttende gang. På Tuddalstippen, der trappen starter, ble det både konsert og underholdning under mottoet natur og kultur. Etter kulturinnslaget var det fylkesordfører Terje Riis-Johansen som fikk det ærefulle oppdraget med å innvie trappa. Noe snorklipping var det ikke på tale med her, og i stedet ble det en steinhelle som skulle knuses.

‒ Fylkeskommunen har vært engasjert i dette prosjektet ut i fra et folkehelseperspektiv. Det som slo meg var at det var så mange unge som gikk opp hit i dag, samtidig som det også var et mangfold av språk. Det viser at fjellvandring engasjerer bredt, og dette prosjektet er med på å støtte dette, sa Riis-Johansen.

‒ Å skape attraksjoner på en fjelltopp er en viktig motivasjonsfaktor. Får vi barn opp hit og det gir en positiv opplevelse, så vil det inspirere til andre turer senere, sier Holmberg i Turistforeningen.

For barnefamilier på tur, har toppen med Turistforeningens steinhytte fra 1893, vært et motiverende mål, og slitne barnebein kan nok glede seg ekstra over at de nå kan løpe de siste meterne opp på en tre meter bred steintrapp.

Foto: Sverre Chr. Jarild


Emner

Kontakter

Sissel Karlsen

Sissel Karlsen

Leder for Natur og friluftsliv, og Idrett og lek +47 900 65 200