Gå videre til innhold
Representanter for mange av mottakerne var samlet til overrekkelse av tildelingene på Sentralen i Oslo tirsdag 7. september.
Representanter for mange av mottakerne var samlet til overrekkelse av tildelingene på Sentralen i Oslo tirsdag 7. september.

Nyhet -

Støtter 30 initiativer som skal øke bevisstheten om forbruk og bidra til mindre matsvinn

Sparebankstiftelsen DNB opprettet nylig satsingsområdet «Ansvarlig forbruk» og tildeler 33,5 millioner kroner fordelt på 30 prosjekter som skal øke bevisstheten om forbruk og bidra til mindre matsvinn.

Stiftelsen utlyste tidligere i år støtteordningen for initiativer som skal bidra til å nå FNs bærekraftmål nummer 12, «Ansvarlig forbruk og produksjon», som blant annet handler om å sikre bærekraftige forbruksmønstre og mindre matsvinn.

Nå gis det støtte til forbruksreduserende og kompetansehevende tiltak som skal hjelpe oss til å reparere mer, bytte og bruke ting lenger i stedet for å kjøpe nytt, og til tiltak som sørger for å distribuere mat som ellers ville blitt kastet og kunnskapsheving rundt matsvinn.

Se hvilke prosjekter som får støtte

- I Norge har vi et høyt forbruk sammenlignet med de fleste andre land, og personlig forbruk er en av de store driverne bak verdens klimagassutslipp. Prosjektene som får støtte skal øke bevisstheten om forbruk og bidra til å endre adferd og vaner, sier Marcus Holven Christensen, som er ansvarlig for satsingsområdet i Sparebankstiftelsen DNB.

Stiftelsen mottok til sammen 54 søknader innen fristen 1. mai. Over halvparten av disse har fått tildelt støtte.

Størstedelen av prosjektene som får støtte er i Sparebankstiftelsen DNBs opprinnelsesområde, de tidligere fylkene: Akershus, Buskerud, Oppland, Oslo, Telemark, Vestfold og Østfold, samt Ringsaker kommune. I tillegg gis det tildelinger til enkelte større prosjekter som treffer hele Norge.

- Da vi undersøkte finansieringsmuligheter fant vi ut at feltet «ansvarlig forbruk» er krevende å skaffe støtte til, derfor valgte vi å utlyse denne søknadsordningen. Det er gledelig at et vidt spekter av virksomheter er opptatt av å øke bevisstheten om ansvarlig forbruk eller å redusere matsvinn. Blant mottakerne er miljøorganisasjoner og organisasjoner som driver med håndverk og reparering, men også idrettslag, kommuner, frivilligsentraler og andre organisasjoner som ikke naturlig forbindes med slike tiltak, sier Christensen.

Ønsker å bidra til flere prosjekter innen ansvarlig forbruk fremover

Sparebankstiftelsen DNB ønsker å bidra med støtte til flere prosjekter innen området Ansvarlig forbruk fremover og oppfordrer organisasjoner til å søke støtte til ulike initiativer på Østlandet. Her kan du lese mer om hvordan du kan søke støtte. 

Overrekkelse på Sentralen i Oslo

Tirsdag 7. september var representanter for mange av mottakerne samlet til overrekkelse av tildelingene på Sentralen i Oslo.

På bildet: 

(Øverst fra venstre:) Trygve Sunde Kolderup og Svend Sondre Frøshaug, DNT, Lise Strandlien og Ingrid Finkelsen, Kulturverksted Øst, Linda Sygna, cChange, André Støylen, Sparebankstiftelsen DNB, Martin Brandtzeg, Norges Naturvernforbund, Linda Cecilie Dale, Stiftelsen Fee Norway, Emma Gerritsen, Matsentralen Norge. (Nederst fra venstre:) Eva Grothe og Ane Marte Ringstad, Sparebankstiftelsen DNB, Janne Gillgren, Norges Naturvernforbund, Renate Segtnan, Kirkens Bymisjon, Selje Lyngset, Geitmyra Matkultursenter for barn, Anine Dedekan Moldskred, Restarters Norway, Tone Sjåstad fra Norges Husflidslag, Sonja Silvana Lubiana fra Miljøagentene, Lise Enger fra Dokkadeltaet Nasjonale Våtmarkssenter, Aud Ingeborg Børseth, Foreningen Omattatt, Mariama Dafae, Drammen Sanitetsforening, Paula Capodistrias fra Matsentralen Norge. (Foto: Sverre Chr. Jarild).

Emner

Pressekontakt

Marcus Christensen

Marcus Christensen

Ansvarlig forbruk +47 928 19 077