Gå videre til innhold
Fem kunstnere engasjert for utsmykning i Sentralen, Oslos nye kulturhus

Pressemelding -

Fem kunstnere engasjert for utsmykning i Sentralen, Oslos nye kulturhus

Vanessa Baird, Hanne Friis, Jan Christensen, Are Mokkelbost og Camilla Løw har sagt ja til å stå for den kunstneriske utsmykningen av Sentralen, Oslos nye hus for kulturproduksjon og samfunnsinnovasjon, som åpner vinteren 2016. Nå jobber kunstnerne med idéer til hvert sitt stedspesifikke verk i huset.

De fem kunstnerne har stått relativt fritt til å velge hvilket område av den 12.000 kvadratmeter store bygningen de kunne tenke seg å utsmykke, og hvilket uttrykk arbeidene skal ha. I løpet av høsten har kunstnerne vært på befaring i huset og bestemt seg for plassering. Nå jobber de videre med utforming og gjennomføring i nært samarbeid med arkitektene.

Camilla Løw sier hun er glad for å få være med såpass tidlig i prosessen. – Det er vanskelig å forestille seg helt hvordan det kommer til å bli her, men når vi kan starte allerede nå, kan vi være med å påvirke. Det er bra, sier Løw.

Ulike uttrykk og materialer

- Kunstnerne har valgt forskjellige områder i huset, og jobber med helt ulike materialer og innen forskjellige uttrykk, så dette arbeidet gleder jeg meg virkelig til å se resultatet av, sier Martin Eia-Revheim, hussjef i Sentralen. Han har fått presentert noen foreløpige skisser, og sier at konseptene ser spennende ut.

Røft og historisk

Sparebankstiftelsen DNB eier og skal drive Sentralen, som foreløpig er en byggeplass. Men når huset står ferdig vinteren 2016 skal det inneholde scenerom, kontorplasser, møterom, minglerom og spisested.

- Uttrykket i huset blir på den ene siden røft, med murstein, synlige rør, ujevnheter og bjelker. På den andre siden har vi noen historiske rom, fra den gang dette var hovedkontoret til Christiania Sparebank, hvor det er marmor, smijern og lysekroner. Kunstnerne kan la seg inspirere av husets historie, atmosfære, selve bygningen og rommene, og vil tilpasse uttrykket til området de velger. Vi ser frem til å få integrerte verk i bygningen, sier Eia-Revheim.

Om kunstnerne

Vanessa Baird (f. 1963) har fått mye oppmerksomhet for sine fabulerende tegninger og malerier. Hun har vært mye omtalt den siste tiden i forbindelse med at hun i 2010 fikk i oppgave av KORO (Organet Kunst i Offentlige Rom) å lage tre monumentale veggmalerier i regjeringskvartalet.

Jan Christensen (f. 1977) jobber innen ulike typer materialer og formater, og samarbeider gjerne med andre.

Hanne Friis (f. 1972) jobber ofte skulpturelt og med forskjellige tekstilmaterialer.

Camilla Løw (f. 1976) jobber mye med skulptur og er opptatt av at arbeidene hennes ikke bare er estetiske objekter, men også kan være funksjonelle.

Are Mokkelbost (f. 1976) er både billedkunstner, musiker og komponist. Han arbeider innenfor en rekke medier: Collage, design, skulptur og musikk.

Les mer om sentralen: http://sparebankstiftelsen.no/Sentralen

Emner

Regions


Sparebankstiftelsen DNB er en ideell stiftelse som gir gaver til allmenn nytte.

Stiftelsen ble opprettet av Gjensidige NOR Sparebank i 2002, og har siden starten tildelt over 2 milliarder kroner til allmennyttige formål.

Sparebankstiftelsen DNB er største private eier av DNB. Det er utbyttet fra disse aksjene som forvaltes og gis som bidrag til allmennyttige formål.

Stiftelsen bidrar til prosjekter og initiativer som skaper engasjement, som har verdi over tid, som involverer frivillige og som gir et positivt bidrag til barn og unge. Målet er over tid å bidra til et samfunn med flere skapende, aktive og ansvarsbevisste individer. Visjonen er: Vi skal utløse gode krefter.

Stiftelsens to formål er: Å ivareta sparebanktradisjonen med å gi gaver til allmenn nytte, og å være langsiktig eier i DNB.

sparebankstiftelsen.no

Kontakter

Oda Wildhagen Gjessing

Oda Wildhagen Gjessing

Kunstrådgiver og konservator NMF +47 951 06 869