Gå videre til innhold

Pressemelding -

Over én milliard til gode formål

Sparebankstiftelsen DNB brukte i fjor for første gang mer enn én milliard kroner til allmennyttige formål.

2016 var preget av flere store begivenheter for stiftelsen:

  • Astrup-utstilling: I begynnelsen av februar åpnet en separatutstilling av Nikolai Astrup på Dulwich Picture Gallery i London – den første Astrup-utstillingen utenfor Norden. Denne var finansiert av Sparebankstiftelsen DNB og inneholdt også mange bilder fra stiftelsens egen Astrup-samling. Utstillingen gikk videre til Henie Onstad Kunstsenter og senere til Kunsthalle Emden i Tyskland.
  • Amediastiftelsen: I februar 2016 ble det inngått en avtale om kjøp av mediekonsernet Amedia as. Sparebankstiftelsen DNB opprettet Amediastiftelsen, og ga den nye stiftelsen et ansvarlig lån til å gjennomføre kjøpet av Amedia. Formålet er å sikre et langsiktig og stabilt eierskap til 62 norske lokalaviser.
  • Sentralen: I mars 2016 åpnet Sentralen – Sparebankstiftelsen DNBs hus for kulturproduksjon og samfunnsinnovasjon i Kvadraturen i Oslo. I løpet av 10 driftsmåneder i 2016 var det 1 400 arrangementer og 3 000 møter i Sentralen.
  • Stradivari-fiolin: Sparebankstiftelsen DNBs samling av klassiske musikkinstrumenter ble i fjor supplert med en fiolin laget av Antonio Stradivari i 1707. Fiolinen er fra Stradivaris gylne periode, da han laget sine ypperste instrumenter i Cremona i Italia. Fiolinen har tilnavnet Rivaz/Baron Gutman, og er utlånt til den internasjonalt ledende fiolinisten Janine Jansen.

Stiftelsens årsregnskap for 2016 viser samlede formålskostnader på 1 062 millioner kroner, mot 459 millioner kroner i 2015. Disse er fordelt som følger:

  • 367 millioner kroner i tildelinger til små og store prosjekter – primært i Østlandsområdet, men også til viktige nasjonale tiltak. I 2016 mottok stiftelsen 2 611 søknader og innvilget 731 av dem.
  • 225 millioner kroner i investeringer i kunst til norske museer og musikkinstrumenter til musikere.
  • 435 millioner kroner for å finansiere ombygging og oppstart av Sentralen.
  • 35 millioner kroner i øvrige formålskostnader, herunder kostnader knyttet til Amedia-kjøpet og rabattert husleie og formålsaktivitet i Sentralen.

I tillegg kommer et lån på 408 millioner kroner som Sparebankstiftelsen DNB i fjor ga til Amedia­stiftelsen for å finansiere oppkjøpet av mediekonsernet Amedia as.

Økonomisk resultat

Stiftelsens finansinntekter (anskaffede midler) utgjør 1 183 millioner kroner i 2016, mot 802 millioner kroner året før, og består av utbytte fra DNB, samt kursgevinster og utbytte på stiftelsens finansplasseringer. Samlet utbytte var 695 millioner kroner, hvorav utbyttet fra DNB var 687 millioner kroner.

Driftskostnadene utgjør 35 millioner kroner, noe som tilsvarer 8 % av formålskostnadene. I 2015 var driftskostnadene 37 millioner kroner.

Sparebankstiftelsen DNB fikk for 2016 et resultat på 744 millioner kroner, mot 428 millioner kroner i 2015. Forklaringen på det høye resultatet er at de samfunnsnyttige investeringene bokføres som investeringer i stiftelsens regnskaper.

Utbyttet fra DNB-aksjene er utgangspunktet for stiftelsens disponeringer til allmennyttige formål. Siden starten i 2003 har stiftelsen gjennom tildelinger og investeringer brukt totalt 4,1 milliarder kroner til allmennyttige formål.

- 2016 var et historisk år for Sparebankstiftelsen DNB. Etableringen av både Sentralen og Amediastiftelsen var nybrottsarbeid for stiftelsen. Samtidig er tildeling av midler til de mange små og store prosjektene fortsatt stiftelsens viktigste arbeidsområde. Det er først og fremst slik vi viderefører sparebanktradisjonene med det årlige utbyttet vi får fra DNB, sier André Støylen, direktør i Sparebankstiftelsen DNB.

Se årsrapporten for 2016.

Emner


Om Sparebankstiftelsen DNB

Sparebankstiftelsen DNB er en uavhengig stiftelse med et todelt formål: Å ivareta sparebanktradisjonen med å gi bidrag til allmenn nytte, og å være langsiktig eier i DNB. Utbyttet fra eierandelen på ca. 9 prosent i DNB finansierer stiftelsens samfunnsnyttige innsats.

Sparebankstiftelsen DNB er en av Norges største allmennyttige stiftelser, og den største av Norges 30 sparebankstiftelser.

Sparebankstiftelsen DNB ble opprettet av Gjensidige NOR Sparebank i 2002, og har siden starten tildelt om lag 4 milliarder kroner til allmennyttige formål. Stiftelsen gir allmennyttige bidrag i form av gaver til lokale og nasjonale tiltak i Norge. Videre bidrar stiftelsen med kunst til norske museer og med strykeinstrumenter til ledende norske musikere. Stiftelsen driver også kulturhuset Sentralen i gamle Christiania Sparebank i Øvre Slottsgate 3. Sparebankstiftelsen DNB opprettet i 2016 Amediastiftelsen, som eier mediekonsernet Amedia.

«Vi utløser gode krefter» er Sparebankstiftelsen DNBs visjon. Stiftelsen ønsker å bidra til et samfunn med flere skapende, aktive og ansvarsbevisste mennesker, og støtter særlig prosjekter som skaper engasjement, involverer frivillige og som gir et positivt bidrag til barn og unge.

sparebankstiftelsen.no

Kontakter

André Støylen

André Støylen

Administrerende direktør +47 950 69 536
Marit Fagnastøl

Marit Fagnastøl

Pressekontakt Kommunikasjonssjef +47 911 04 123